Czy wiesz, że Twoja codzienna dieta jest ściśle związana z kondycją słuchu? Spożywanie niektórych produktów może polepszyć działanie przewodu słuchowego. Żywność bogata w składniki odżywcze takie jak cynk, magnez oraz witaminy z grupy C, D i E wykazują właściwości zapobiegające utracie słuchu bądź pogłębianiu się tego problemu. Co jeść, aby cieszyć się zdrowym słuchem?
Jakie produkty warto dodać do swojej codziennej diety?
Nie od dziś wiadomo, że niewłaściwe odżywianie oparte na wysoce przetworzonych produktach ma negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Z kolei produkty naturalne i zdrowe, takie jak owoce, warzywa, ryby i chude mięso wykazują zbawienne działanie, nawet dla słuchu. Do produktów, które warto dodać do swojego codziennego menu należą:
- brokuły – kwas foliowy w nich zawarty jest przeciwutleniaczem, który zapobiega starzeniu się przewodu słuchowego,
- gorzka czekolada – jest bogata w cynk, który zwalcza choroby kanałów słuchowych,
- ryby – witamina D oraz kwasy omega rzutują na przepływ krwi w uszach,
- banany – dostarczając magnez, stanowiący ochronę dla komórek włosowych ucha,
- pomarańcze – zawierają witaminę C, E i potas, które ograniczają ryzyko rozwoju infekcji uszu,
- szpinak – oprócz żelaza, zawiera spore ilości witaminy A i C niezbędne dla zdrowia Twojego słuchu. Witamina C może pomóc w zwalczaniu infekcji ucha, które przyczyniają się do utraty słuchu,
- buraki – są bogate w foliany kluczowe dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Zdrowy układ krążenia wiąże się z mniejszym naciskiem na przewód słuchowy i błonę bębenkową.
Jakich produktów należy unikać?
Kaloryczne produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają negatywny wpływ na cały organizm. Wysoko przetworzone dania obiadowe, słone czy słodkie przekąski mogą pogorszyć stan naszego układu słuchu. Warto więc zmienić swoje nawyki żywieniowe.